Sandıklımızın en önemli kültürel değeri olan Sandıklı Gardaş Yarenler Kültür Derneğimizi bizlere gönül vermiş, değer vermiş ve bunu göstermek için bizleri ziyarete gelen Ali ÖZTÜRK ‘e teşekkür ederiz.
Sandıklı Gardaş Yarenler Kültür Derneği olarak sürekli genç filizler yetiştirmek ve Mevcut değerleri dahada güçlendirmek için sürekli çalışmalar yapmaktayız. Bu çalışmalar kapsamında yer ve mekan gözetmeksizin sürekli faaliyetler düzenleyerek çalışmalar yapmaktayız. Bu çalışmalar sırasında zaman zaman bizlere değer veren gönül yarenlerimizde Sandıklı Gardaş Yaren Derneğimizin çalışmalarını görmek ve izlemek için bizleri ziyarete gelmektedirler. Bizlerde bu değerli gönül yarenlerimizi ağırlamaktan mutluk duymaktayız.
Sandıklı Gardaş Yarenler Kültür Derneği olarak amacımız aramızda bulunana yarenlerimiz ile yetiştirdiğimiz genç filizlerimiz olan genç yarenlerimize ve bize gönül vermiş olan tüm gönül yarenlerimize SÖZDE değil Özde nasıl yaren olunurun örneğini göstermek ve onlarında Kültür değerlerimiz ile SÖZDE değil ÖZDE değerlerine yaşantılarına yansıtmayı sağlamaktır.
Bizlere değer veren sayan seven ve gönlüne bizleri koymuş olan tüm GÖNÜL YARENLERİMZE Sandıklı Gardaş Yarenler Kültür Derneği olarak teşekkür ederiz.
Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde Gardaş Yarenler Meclisi tarafından açılan kurslarda, babalar ve oğulları, yöresel oyunları birlikte oynuyor.
Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde Gardaş Yarenler Meclisi tarafından açılan kurslarda, babalar ve oğulları, yöresel oyunları birlikte oynuyor.
Sandıklı Gardaş Yarenler Meclisi geçen yıl Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle yöresel oyunları nesilden nesle aktararak yaşatmak amaçlı ücretsiz yöresel oyunlar kursu açtı. Bu yıl 10 ve 18 yaş aralığında 50’ye yakın çocuk ve genç katıldığı kurslarda babalar ve oğulları da yer aldı. Salı ve cuma günleri toplamda 200 saat ve 3 ay sürmesi beklenen kursu başarıyla tamamlayanlara belge verilecek.
‘KİŞİLERE DEĞİL TOPLUMA ULAŞMAYI PLANLIYORUZ’
Gardaş Yarenler Meclisi Başkanı Yılmaz Demircan, “Mahalle odaları, köy odaları kültürü ile beslenen Afyon yöremizin halk oyunlarını, orta oyunlarını, örf adet gelenek göreneklerinin yaşatıldığı bize miras bırakılan halk kültürümüzü genç kuşaklarımıza aktarmak, nesilden nesle ulaştırmak adına Yaren Meclisi içerisinde bulunan halk oyunlarını ve düğün oyunlarını bir şekilde gün yüzüne çıkarmak için bu kurslarımızı düzenlemiş bulunmaktayız. Bireysel olarak kişilere göre değil, toplum yararına, kişilerin değil bütün toplumun çoluğuna çocuğuna ulaşmak adına bu kurslara başladık” dedi.
‘AMACIMIZ GEÇMİŞTEN ALDIĞIMIZ KÜLTÜRÜ GELECEĞE AKTARMAK’
Gardaş Yarenler Meclisi Çavuşu Selahattin Işık, “Geçmişten aldığımız kültürümüzü geleceğimize aktarmak adına çıktığımız yolda geçen yıl kurslarımızı babalarımıza vermiştik. Bu yıl da çocuklarımızı yetiştirmek istedik. Amacımız Sandıklı’da oynanmış yöresel oyunları gün yüzüne çıkarmak” diye konuştu.
‘DÜĞÜNLERDE BABA OĞUL OYNAMA ZEVKİNE ULAŞIYORUZ’
Kursiyerlerden Ali Öztürk, “Yerel oyunlarımızı eskiden hiç bilmezdim. Düğünlerde bile oynayamazdım. Gardaş Yarenler Meclisi’ne katılalı bu oyunları öğrendim. Birkaç ay içerisinde oynayamadığım oyun kalmadı. Daha sonra kendi oğlumu da getirdim. Düğünlere gittiğimizde baba oğul oynama zevkine ulaşıyoruz” dedi.
‘YÖRESEL OYUNLARI ÖĞRENİYORUZ’
Ali Öztürk’ün oğlu Arif Öztürk, “Gardeş Yaren Meclisi sayesinde baba oğul düğünlerde oyun oynayabiliyoruz artık. Yöresel oyunları öğreniyoruz. Birkaç ay içerisinde birçok oyun öğrenmeye başladık. Akşamları boş vakitlerimi burada geçirebiliyorum” diye konuştu.
‘KENDİMİZ BİLMİYORUZ ÇOCUĞUMUZ ÖĞRENSİN’
Kurslara oğlunu getiren kasap Ramazan Hopayılmaz da “Yöresel oyunları kendimiz bilmiyoruz bari çocuğumuz öğrensin dedik ve çocuğumu kursa getirdim. Çocuğum kursa katıldıktan sonra kendini geliştirmeye başladı. Derslerinde de başarı göstermeye başladı. Şu an yöresel oyunları oynayabilir noktaya geldi” dedi.